Σάββατο 2 Ιουνίου 2012


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οι τυχεροί και οι... άτυχοι των Πανελλαδικών

Περισσότερες θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες - Δυσκολότερη η εισαγωγή για τους υποψηφίους της γενικής σειράς

Δεκάδες ευκαιρίες σε τμήματα που απευθύνονται σε υποψήφιους ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα βρουν οι φετινοί μαθητές καθώς το υπουργείο Παιδείας αύξησε κατακόρυφα τις θέσεις ακόμη και σε περιζήτητες σχολές, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Οι τυχεροί και οι... άτυχοι των Πανελλαδικών
Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων για τα τμήματα των πανεπιστήμιων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλάζει τα δεδομένα των φετινών πανελλαδικών για πολλές πρωτοκλασάτες σχολές. Η εικόνα, μετά την επεξεργασία των στοιχειών του υπουργείου Παιδείας, είναι ότι δυσκολεύει η πρόσβαση για τους υποψηφίους της γενικής σειράς (90% των θέσεων) ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν διάπλατα οι πύλες των ιδρυμάτων για όσους υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) οι οποίοι διεκδικούν ξεχωριστό αριθμό θέσεων, που είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με πέρυσι κατά 4.084.
Με μία πρώτη ανάγνωση, και αν δεν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις, θα υπάρξουν βάσεις δύο ταχυτήτων. Οι υποψήφιοι με τη γενική σειρά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον περσινό ή ακόμη και πιο αυξημένο ανταγωνισμό, ενώ όσοι διεκδικήσουν τις θέσεις ειδικών κατηγοριών, θα πρέπει να περιμένουν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - μείωση του ανταγωνισμού και κατ΄ επέκταση πτώση των βάσεων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.
Οι θέσεις που δίνονται για τη γενική σειρά, είναι μειωμένες σχεδόν σε όλα τα τμήματα, ενώ συνολικά και στις εννέα σχολές, η μείωση φτάνει τις 100 θέσεις. Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών είναι κάτι παραπάνω από ευνοημένοι αφού:
  • Η συνολική αύξηση των θέσεων ειδικών κατηγοριών και στα 9 τμήματα φτάνει τις 114 θέσεις
  • Σε επτά επαρχιακά τμήματα (Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πατρών) η αύξηση των θέσεων συγκριτικά με πέρυσι, ανήλθε σε 170 θέσεις.
  • Μόνο στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός αφού το υπουργείο αποφάσισε να υπάρξει μείωση κατά 23 και 33 θέσεις αντίστοιχα. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλα υψηλόβαθμα - περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημίων.
Στις 7 Ιατρικές σχολές οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών αυξάνονται κατά 60. Το μοναδικό τμήμα που θα απορροφήσει λιγότερους εισακτέους (-5) είναι του πανεπιστημίου Αθηνών.
Πώς διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός
Την ώρα που οι υποψήφιοι βλέπουν να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες αλλά και στις σχολές μεσαίων βαθμολογιών, οι μαθητές που προσβλέπουν στην εισαγωγή τους σε τμήματα της επαρχίας, βλέπουν σε αρκετές περιπτώσεις να καταγράφεται αύξηση των θέσεων εισαγωγής.
  • Από τους πλέον ευνοημένους είναι όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στα τμήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς σχεδόν σε όλα τα τμήματα υπάρχει αύξηση έως και 50 θέσεις. Αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των θέσεων της γενικής σειράς και σε μεμονωμένα τμήματα των πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Ιόνιου κ.ά. Η γενική τάση πάντως που επικρατεί είναι ότι ο αριθμός των θέσεων, είτε παραμένει σταθερός είτε εμφανίζει μικρή πτώση.
  • Στα περσινά επίπεδα διαμορφώνονται οι θέσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Χαροκόπειο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Γεωπονικό και στην πλειονότητα των σχολών σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • «Ψαλιδισμένες» είναι οι θέσεις στο Οικονομικό πανεπιστήμιο όπως και στις περισσότερες Οικονομικές σχολές. Λιγότερους εισακτέους θα απορροφήσουν και οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων.
  • Μικρή κάμψη παρατηρείται και σε αρκετές από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές (φυσικής, χημείας, μαθηματικών κ.λπ.), ενώ ορισμένες παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Λιγότερους εισακτέους θα δεχθούν οι σχολές Φιλολογίας, Μαθηματικών, ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών, οι περισσότερες Παιδαγωγικές σχολές και Προσχολικής Ηλικίας κ.α.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου