Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Εκτιμηση βασεων από το "Έθνος Παιδεία"


Ανατροπές και εκπλήξεις στις βάσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ

Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα στατιστικά για τα ειδικά μαθήματα

Ανατροπές και εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής φέρνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, ο αριθμός των αριστούχων τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς είναι αυξημένος -έστω και οριακά- σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως οι νομικές, παιδαγωγικές, φιλολογικές και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό οι αστυνομικές σχολές, οι βάσεις θα πάρουν την... ανιούσα. Ειδικά για τις αστυνομικές, όπου οι εισακτέοι μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να εκτοξευτούν στα ύψη. Για τη Σχολή Αστυφυλάκων, από 13.633 μόρια που χρειάστηκαν οι περσινοί υποψήφιοι, ίσως φέτος η βάση να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 14.500. Για την υψηλόβαθμη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η βάση μπορεί να «σκαρφαλώσει» λίγο πάνω από τα 18.000. Αντίθετα, οι πρωτοκλασάτες πολυτεχνικές σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα σημειώσουν μικρή κάμψη ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα επαρχιακά ιδρύματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τροχιά που θα έχουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (ιατρικά, φαρμακευτικά, οδοντιατρικά), καθώς οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης μειώθηκαν οριακά σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις στις σχολές της Αθήνας θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα (+/- 50 μόρια), ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα ενδεχομένως να παρουσιάσουν κατά περίπτωση μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση.
Μεγαλύτερη θεωρείται ότι θα είναι η πτώση στις φυσικομαθηματικές σχολές που εντάσσονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Η πτώση σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως φτάσει τα 500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη στην επαρχία.


1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Σημαντική άνοδος
Σημαντική άνοδος στις βάσεις εισαγωγής του 1ου Επιστημονικού Πεδίου προμηνύεται σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Οι περιζήτητες κεντρικές σχολές (Νομική, Ψυχολογίας, φιλολογικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) θα έχουν αισθητή άνοδο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα παιδαγωγικά τμήματα, όπου παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να κλείνει η «στρόφιγγα» των διορισμών στα δημοτικά σχολεία, το επάγγελμα του δασκάλου συνεχίζει να έχει τεράστια ζήτηση.
Στα βασικά μαθήματα του πεδίου αυτού υπάρχει βελτίωση στη βαθμολογία και επιπλέον υπάρχει και σημαντική αύξηση των υποψηφίων κατά 700 που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές.
Στις σχολές του 1ου πεδίου, που απαιτούν μικρότερες γενικότερα βαθμολογίες, η άνοδος των βάσεων δεν θα είναι μεγάλη, ενώ στα χαμηλόβαθμα πανεπιστήμια αλλά και ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.
Ειδικότερα, κοντά στα 11.500 μόρια θα διαμορφωθεί η βάση στο Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης, περίπου στα 11.900 στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Κομοτηνή), ενώ η Κοινωνιολογία στο Ρέθυμνο δύσκολα θα ξεπεράσει τα 12.300 μόρια.
Στα περσινά επίπεδα φαίνεται πως θα κινηθούν οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Αθήνας όπου αναμένεται μικρή άνοδος.

2ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜ. ΠΕΔΙΟ
Πτωτικές τάσεις
Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής, πολυτεχνικές) θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας.
Πολύ χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός που θα υπάρχει για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα συγκρατήσει την πτώση μέχρι τα 250 με 300 μόρια. Ως εκ τούτου, για το Μαθηματικό Τμήμα Αθήνας οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν βάση εισαγωγής κοντά στα 15.500 μόρια, ενώ για το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου η βάση μπορεί να φτάσει τα 16.200. Για τη σχολή Φυσικής Αθήνας, η βάση ίσως πέσει οριακά κάτω από τα 16.000 μόρια, ενώ για το Τμήμα Γεωλογίας Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι μπορούν να ελπίζουν για την εισαγωγή τους ακόμη και με λιγότερα από 13.000 μόρια. Στις πολυτεχνικές σχολές η πτώση θα είναι αισθητή αλλά δεν θα φτάσει στα επίπεδα των φυσικομαθηματικών σχολών. Για τις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φαίνεται ότι η τροχιά των βάσεων θα είναι καθοδική. Για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η πτώση δύσκολα θα ξεπεράσει τα 200 μόρια όταν στο Μηχανολόγων Μηχανικών η βάση πιθανότατα θα πέσει κοντά στα 18.500. Σαφώς μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Θράκης η βάση θα κινηθεί κοντά στο όριο των 13.000 μορίων, ενώ για το αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στα Χανιά θα διαμορφωθεί κοντά στα 13.600 μόρια.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Δυσδιάκριτη εικόνα
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο η εικόνα είναι κάπως δυσδιάκριτη και με μεγάλες πιθανότητες οι βάσεις να μείνουν κοντά στα περυσινά επίπεδα (με μικρές αυξομειώσεις).
Μπορεί από τη μια οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία να είναι χειρότερες από πέρυσι, αλλά από την άλλη έχουμε ταυτόχρονα και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει μια ισορροπία στην κίνηση των βάσεων. Για τις ιατρικές σχολές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πιθανόν θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον για τη σχολή της Αθήνας, και στις υπόλοιπες ενδεχομένως να σημειωθεί μικρή υποχώρηση των βάσεων. Ως εκ τούτου, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η βάση της Ιατρικής Αθήνας θα πέσει κάτω από τα 19.000, δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Το πιθανότερο είναι να κινηθεί οριακά πάνω από τα 19.000 μόρια. Αντίστοιχα η Ιατρική Θεσσαλονίκης θα έχει μικρή πτώση της τάξεως των 100 έως 200 μορίων, ενώ η βάση στην Ιατρική Πάτρας θα διαμορφωθεί κοντά στα 18.550.
Στα περσινά υψηλά επίπεδα θα κινηθεί το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου με τη βάση -όπως όλα δείχνουν- να ξεπερνάει και πάλι τα 18.000 μόρια.
Όσον αφορά στα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ενδεχομένως λίγα τμήματα να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, λόγω των ευοίωνων προοπτικών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Έτσι, οι υποψήφιοι που στοχεύουν στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης θα χρειαστούν περίπου 15.500 μόρια, ενώ για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας του ίδιου ΤΕΙ η βάση ίσως προσεγγίσει τα 16.000 μόρια.
Στα υπόλοιπα τμήματα του 3ου Ε.Π. αναμένεται μικρή υποχώρηση των βάσεων, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τους υποψηφίους.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Θολό ακόμα το τοπίο
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο δεν μπορούν να γίνουν επί του παρόντος ασφαλείς προβλέψεις για όλα τα τμήματα. Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται ότι έγραψαν πολύ καλύτερα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι αυξημένης βαρύτητας, και οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10%. Αυτό αρχικά φανερώνει άνοδο των βάσεων, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι στην αντίστοιχη κατεύθυνση μπορεί να συγκρατήσει τις ανοδικές τάσεις στις περιζήτητες κεντρικές οικονομικές σχολές. Το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής), το οποίο πέρυσι χρειάστηκε 17.844, φέτος ενδεχομένως να φτάσει τα 17.900 με 17.950. Στην πλειονότητα των άλλων τμημάτων του 5ου Ε.Π. οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με οριακές αυξομειώσεις.
Τα απολυτήρια
Με τόσες φορές που άλλαξε ονομασία το υπουργείο Παιδείας τρελάθηκαν και οι διευθυντές και δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λογότυπα που πρέπει να τυπώνουν στα απολυτήρια. Έτσι έγινε και τώρα που άλλαξε πάλι ονομασία το υπουργείο και ονομάστηκε Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τελικά, χρειάστηκε να εκδοθεί οδηγία που λέει ότι οι απολυτήριοι τίτλοι θα εκδοθούν με το παλαιό λογότυπο του υπουργείου Παιδείας και θα σφραγίζονται με την παλαιά σφραγίδα. προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον έξοδα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου