Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εκτίμηση βάσεων αλλιώς. Κάντε μόνοι σας εκτίμηση των των σχολών που μπορείτε να περάσετε


Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκτιμήσετε μόνοι σας σε ποιες σχολές μπορείτε να περάσετε.

Μετά τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι στα περισσότερα μαθήματα υπήρχαν χαμηλότερες βαθμολογίες. Θα μπορούσαμε επομένως  να μιλήσουμε, γενικά, για πτώση των βάσεων.

Όμως οι βάσεις επηρεάζονται ουσιαστικά και από κάποιους άλλους παράγοντες:



1. Τον αριθμό εισακτέων. Φέτος είναι πολύ διαφορετικός από  τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν τμήματα με πολύ μικρότερο καθώς και τμήματα με  πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από πέρσι. Υπάρχουν επίσης τόσες αλλαγές και μετονομασίες στις σχολές που είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την ακριβή αντιστοίχιση για πολλές από αυτές.











2. Τον αριθμό προσέλευσης των υποψηφίων. Φέτος υπήρχε αρκετά μικρότερη προσέλευση από πέρσι.










    


3. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ο σοβαρότερος παράγοντας είναι  οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δυνατότητες που έχουν οι οικογένειες να υποστηρίξουν σπουδές σε πόλη διαφορετική από αυτή της μόνιμης κατοικίας. Όμως υπάρχει και μια μείωση του ενδιαφέροντος για σχολές που επαγγελματικά οδηγούν κυρίως στο δημόσιο τομέα καθώς και για σχολές που σχετίζονται με την οικοδομή/

Είναι φανερό ότι φέτος, με όλες τις παραπάνω αλλαγές, είναι ιδιαίτερα επισφαλές να κάνουμε μια εκτίμηση των βάσεων στηριζόμενοι στις βάσεις και τα αποτελέσματα των προηγουμένων ετών.

Πάντοτε προτείνω να συμπληρώνετε το μηχανογραφικό με την καρδιά σας και όχι με εκτιμήσεις και φήμες που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Φέτος όμως, μετά τα πραγματικά άσχημα αποτελέσματα στις βαθμολογίες, που μοιάζουν να ακύρωσαν τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς, νιώθω την ανάγκη να προσπαθήσω να σας αποδείξω αυτό που γενικά συνηθίζουμε να σας λέμε εμείς οι καθηγητές: Δεν πρέπει να κοιτάτε τις περσινές βάσεις. Τις βάσεις κάθε χρόνο τις διαμορφώνουν όλοι οι προηγούμενοι παράγοντες. Ασχοληθείτε με το μηχανογραφικό σας σοβαρά όσο άσχημα και αν πιστεύετε ότι πήγατε στις εξετάσεις.

 Πάμε να υπολογίσουμε τώρα ποιες σχολές πιθανόν "πιάνετε". Όλη η διαδικασία στηρίζεται σε επεξεργασία τω στατιστικών στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας.   

1ο βήμα:  Βρείτε πόσοι έχουν μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης από εσάς.

Αν είστε Θετική ή Τεχνολογική και θέλετε σχολές του 2ου, 4ου ή 5ου Επιστημονικού πεδίου δείτε τον συνολικό πίνακα αφού διεκδικείτε τις ίδιες σχολές: 

Αν είστε Θετική κατεύθυνση, και μόνο για τις σχολές του 3ου πεδίου δείτε τον πίνακα με το  Γενικό Βαθμό Πρόσβασης της Θετικής κατεύθυνσης.

Αν είστε Θεωρητική κατεύθυνση δείτε τον πίνακα με το  Γενικό Βαθμό Πρόσβασης της Θεωρητικής κατεύθυνσης για τις σχολές του 1ου πεδίου τον πίνακα της Θετικής κατεύθυνσης. για το 3ο πεδίο και τον 1ο πίνακα για τις σχολές του 5ου πεδίου.



 

2ο  Βήμα  Τώρα βρείτε που βρίσκεστε σε σχέση με τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου που σας ενδιαφέρει:


                         


 Έστω ότι:

Στο 1ο βήμα, στον πίνακα με το ΓΒΠ  βρήκαμε ότι έχουν μεγαλύτερο βαθμό από εμάς  22000 υποψήφιοι.

Στο 2ο βήμα, στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το επιστημονικό πεδίο που μας ενδιαφέρει  βρήκαμε ότι έχουν μεγαλύτερο βαθμό από εμάς  15000 υποψήφιοι και στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας 18000.

Έχουμε τρεις αριθμούς.

Έστω Π=22000       Α=15000       και    Β=18000

Πολλαπλασιάζουμε το Π * 80, το Α * 13  και το Β * 7.
Βρίσκουμε το άθροισμα των προηγούμενων και το διαιρούμε με το 100.

Εφαρμόζουμε δηλαδή, τον τύπο:  Τελικός αριθμός = (Π * 80  +  A * 13 + B * 7) / 100

Αυτός είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν περισσότερα μόρια από μας. Αυτό τον αριθμό χρησιμοποιούμε στον τελευταίο πίνακα με τις σχολές.

Δείτε και τους παρακάτω πίνακες. Ο στόχος είναι να υπολογίσετε πόσοι περίπου υποψήφιοι έχουν περισσότερα μόρια από εσάς σε κάθε επιστημονικό πεδίο που σας ενδιαφέρει.







                 
3ο  Βήμα:  Αφού έχετε καταλήξει κατά προσέγγιση στον αριθμό των υποψηφίων που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από εσάς δείτε για τις σχολές του 2ου, 4ου και 5ου πεδίου τον
2ου,4ου,5ου  πίνακας.
Για τις σχολές του 1ου και του 3ου  επιστημονικού πεδίου τους αντίστοιχους:    1ου πίνακας    και    3ου πίνακας.   Μπορείτε επίσης να δείτε τις σχολές του 1ου με το 3ο μαζί  

Οι σχολές είναι ταξινομημένες κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με τις βάσεις του 2012, αφού η βάση μιας σχολής δείχνει και τη ζήτηση που είχε πέρσι αυτή.

Η τελευταία στήλη (με το χρώμα) δείχνει τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπουν μέχρι την κάθε σχολή. Προσδιορίστε σ΄αυτή τη στήλη τον αριθμό των υποψηφίων που υπολογίσατε πριν και πιθανόν έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία από σας. Αν αφαιρέσετε τις σχολές που διεκδικούν αυτοί οι υποψήφιου μπορείτε να δείτε ποιες σχολές πιθανόν "πιάνετε".

Οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

Να πούμε άλλη μια φορά πως στο μηχανογραφικό δηλώνουμε τις σχολές που θα μας άρεσε να φοιτήσουμε, με τη σειρά πραγματικής προτίμησης, χωρίς να ασχολούμαστε με τη βάση που είχαν αυτές πέρσι.

Ελπίζω το άρθρο να σας βοήθησε να δείτε λίγο πιο αισιόδοξα τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και να αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε σοβαρά με το μηχανογραφικό σας.

Αν θέλετε να κάνετε εκτίμηση βάσεων για όποιες σχολές σας ενδιαφέρουν δείτε εδώ:  http://emathitis.blogspot.gr/2013/07/2013.html

Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να τη ζητήσετε.
Βελλίδου Φανή, Μαθηματικός-Αναλύτρια Υπολογιστικών Συστημάτων. 

41 σχόλια:

  1. Θα ηθελα μια εκτιμηση για τις βασεις 10% στις Ιατρικες σας παρακαλωω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι βάσεις του 10% δε σχετίζονται με τη δυσκολία των φετινών θεμάτων αλλά με τη δυσκολία των θεμάτων των δύο προηγούμενων ετών. Γενικά οι βάσεις των Ιατρικών σχολών δεν έχουν μεγάλη απόκλιση από αυτές που είχαμε πέρσι, αφού είστε οι ίδιοι υποψήφιοι με τους ίδιους βαθμούς που θα τις διεκδικήσετε. Συνήθως είναι ελάχιστα πιο χαμηλές. Φέτος αυτό που έχει αλλάξει και θα επηρεάσει πτωτικά σε κάποιο βαθμό και το 10% είναι η αύξηση του αριθμού εισακτέων. Πιθανόν επίσης να υπάρχει και κάποια περαιτέρω πτώση σε αυτές της επαρχίας λόγω της αυξημένης οικονομικής δυσκολίας των οικογενειών να ανταποκριθούν στα έξοδα φοίτησης σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης διαμονής.

      Διαγραφή
    2. Αρα οι βασεις 10% θα ειναι στις Ιατρικες παλι γυρω στο 18.700-18.800 στις τελευταιες ιατρικες?

      Διαγραφή
  2. Στο ΗΜΜΥ ΕΜΠ έχει εισακτέους μέχρι 1165. Πώς βγαίνει το 1165; Από το ΓΒΠ, το βαθμό στα μαθηματικά ή φυσική κατεύθυνσης ή τα μαθηματικά γενικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1165 είναι το άθροισμα όλων των εισακτέων σε όλες τις σχολές που βρίσκονται ψηλότερα από αυτή. Έχω ταξινομήσει τις σχολές σε φθίνουσα σειρά ως προς τις βάσεις του 2012 αφού οι βάσεις δείχνουν και τη σειρά προτίμησης.

      Διαγραφή
  3. Καποια προβλεψη για φιλολογια κρητης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω γενικό βαθμό πρόσβασης 11.22 στην θετική και τεχνολογική στη χρωματιστη στήλη σε ποια θέση βρίσκομαι;θα προσθεσω η θα αφαιρέσω στο γ,β,π για να βρώ πόσοι είναι πάνω απο εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπλήρωσα μια διευκρίνηση και έναν τύπο. Για να φτάσουμε στο 3ο βήμα πρέπει να βρούμε τρεις αριθμούς. Τον πρώτο τον βρίσκουμε στο 1ο βήμα από το ΓΒΠ και τους άλλους δύο στο 2ο βήμα και αφορούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου που με ενδιαφέρει. Και οι τρεις αριθμοί εκφράζουν το πλήθος των υποψηφίων που έχουν μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης από τον δικό μου. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε τον τύπο που συμπλήρωσα στο άρθρο.

      Διαγραφή
  5. "Η τελευταία στήλη (με το χρώμα) δείχνει τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπουν μέχρι την κάθε σχολή." Τι εννοείτε;; Οι εισακτέοι π.χ. Νομική Θράκης είναι 400. Πώς γίνετε να μπουν μέχρι 10.020;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αριθμός που υπάρχει στην τελευταία στήλη δείχνει το πόσοι εισάγονται μέχρι αυτή τη σχολή συνολικά.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να διορθώσω τον πίνακα με τις σχολές του 1ου πεδίου που από παραδρομή δεν είχα βάλει στη σωστή σειρά. Πάντως ο αριθμός στην τελευταία στήλη, με το χρώμα, είναι το πλήθος των θέσεων που δίνει το Υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολές που βρίσκονται ψηλότερα από αυτή. Δηλαδή είναι το άθροισμα του αριθμού των εισακτέων σε όλες τις σχολές μέχρι αυτή. Θα είναι αντικειμενικότερο αν για τις σχολές που βρίσκονται ψηλά στον πίνακα, όπως οι Νομικές, αφαιρεθούν οι εισακτέοι των σχολών με ειδικό μάθημα, όπως οι ξένες φιλολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεια σας, θα ηθελα μια προβλεψη για την ηλεκτρονικη τει στερεας ελλαδας(λαμια) και για το τει μηχανικων πληροφορικης(σπαρτη)
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μηπως σας ειναι ευκολο να κανετε μια εκτιμιση για την σχολη πολιτικων μηχανικων θεσσαλιας και ξανθης δεδομενου οτι εγω πρεπει να εχω κανει ενα λαθος στην εκτιμηση που εκανα ακολουθωντας τα τρεια παραπανω βηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως θα καταλάβουμε πόσοι έχουν γράψει καλύτερα απλό εμας; Θεωρούμε ότι οι παρατηρήσεις είναι ισοκατανεμημένες σε κάθε κλάση;Δηλαδή στην κλίμακα άνω του 19 υποθέσουμε ότι υπάρχουν και άτομα με ΓΒΠ 19,8-19,9;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόκληρη η εφαρμογή έχει στηριχτεί στα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για το τι συμβαίνει μέσα σε κάθε κλάση. Όμως για όλα τα μαθήματα μπορούμε να καταλάβουμε ότι στην κλίμακα 18-20 οι περισσότεροι βαθμοί βρίσκονται κοντά στο 18 και όχι στο 20. Ειδικά στα μαθηματικά κατεύθυνσης, γνωρίζω προσωπικά ότι τα γραπτά με βαθμό μεγαλύτερο του 19 είναι απίστευτα λίγα. Σύμφωνα με το ischool.e-steki.gr το οποίο δημοσίευσε στατιστικά βαθμολογιών πριν το Υπουργείο Παιδείας υπήρχαν μόλις 10 εικοσάρια στα μαθηματικά κατεύθυνσης στη θετική και άλλα τόσα στην τεχνολογική. Υπήρχε επίσης μόλις ένα εικοσάρι στα αρχαία και κανένα στη Νεοελληνική Γλώσσα.
      Δείτε εδώ: http://ischool.e-steki.gr/showthread.php?t=137425

      Αναγκαστικά επομένως θεωρούμε ότι οι κλάσεις είναι ισοκατανεμημένες, εκτός από τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Για την προσέγγιση που θέλουμε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει πολύ.

      Διαγραφή
  10. συμφωνα με το πρωτο πινακα(τον κοκκινο) στη θετικη-τεχνολογικη470.000 μαθητες ειχαν ΓΒΠ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ?? ΚΑΙ 118.000 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10??ΠΩς ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΦΑΝΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο πίνακας περιέχει αθροιστική συχνότητα. Δηλαδή 30978 έχουν ΓΒΠ από 10 και πάνω και 48562 - 30978 έχουν κάτω 10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σας, θα ηθελα μια προβλεψη για την ηλεκτρονικη τει στερεας ελλαδας(λαμια) και για το τει μηχανικων πληροφορικης(σπαρτη)
      ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
  12. Το έκανα, ύστερα από τις διευκρινήσεις και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Έχω 18890 μόρια και ενδιαφέρομαι για ΗΜΜΥ και ενώ προετοιμαζόμουν για Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι μάλλον πιάνω και Αθήνα.
    Πιστεύετε, όμως, ότι το ΗΜΜΥ ΕΜΠ θα πέσει κάτω από 18900, γιατί και πέρσι έτσι έλεγαν οι εκτιμήσεις και έπεσε μόνο 3 μόρια (από 18917 σε 18914).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στον πρώτο πίνακα περιέχει την ιατρική Θεσσαλονίκης με μέχρι 830 άτομα ενώ στον τρίτο με 360 ! Γιατί αυτή η διαφορά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πρώτος πίνακας περιέχει όλες τις σχολές των πεδίων 2ο, 3ο, 4ο και 5ο, ενώ ο τρίτος μόνο του 3ου πεδίου.
      Για τις σχολές που βρίσκονται ψηλά στο 3ο πεδίο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ο τρίτος πίνακας.

      Διαγραφή
  14. Στην περίπτωση που υπάρχει ισοβαθμία μορίων μεταξύ δύο υποψηφίων και ο ένας δηλώσει κάποια σχολή ως πρώτη προτίμηση ενώ ο άλλος πέμπτη και τυχαίνει να έχουν την βάση εισαγωγής, τότε τι συμβαίνει?
    Περνάνε και οι δύο ή ο ένας μένει έξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο αριθμός των εισακτέων δεν αλλάζει λόγω ισοβαθμίας. Αν υπάρχει ισοβαθμία, Θα μπει αυτός που έχει τον μεγαλύτερο ΓΒΠ.
    Αν και αυτοί είναι ίσοι, τότε θα συγκριθούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και μόνα αν και αυτά είναι ίδια θα χρησιμοποιηθεί η σειρά προτίμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυρία Bellidou ίσως πρέπει να λάβετε υπόψη ότι στους εισακτέους που υπολογίζετε για να βγάλετε την τελευταία στήλη, περιλαμβάνονται και οι εισακτέοι του 10%.Είναι σωστό ή πρέπει να μειώσουμε την τελευταία στήλη κατά 10%;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυρία Φανή καλησπέρα σας,
    ενδιαφέρομαι για το Τμήμα Φυσικό Ιωαννίνων (θέση 21605). Κάνοντας τους υπολογισμούς (ΘΕΤ.ΚΑΤ.: ΓΒΠ=13, ΜΑΘ.ΚΑΤ.=5,5, ΦΥΣ.ΚΑΤ.=9,5) διαπίστωσα με έκπληξη ότι εισάγομαι.
    Σας παρακαλώ πολύ είναι εύκολο να μου επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα; Τι ποσοστό απόκλισης δίνετε από τα αποτελέσματα της έρευνάς σας;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΙΑ ΤΟ 10% ΜΕ 15705 ΜΟΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΑΔΕΡΦΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. me to 10% exw vgalei 12494 sto 5o pedio exw pithanotites na poiasw ena tei stin athina i ena to tei xrimatooikonomiki kai logistiki sti xalkida??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φανταστική σελίδα! Βοήθησε αρκετά! Συγχαρητήρια για τη δουλειά και τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κάπια πρόβλεψη για πολιτικών επιστημών ρεθύμνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σας ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποια προβλεψη για φαρμακευτικες με το 10%;ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγώ ενδιαφέρομαι για φαρμακευτική πατρών! nora ποσα μόρια έχεις αν επιτρέπεται? :-)

      Διαγραφή
  23. Γεια σας! Σας παρακαλω πολυ μπορειτε να κανετε μια προβλεψη για Νοσηλευτικη Θεσσαλονικης και Λαρισας με το 10% γιατι ειμαι αναμεσα σε αυτα τα 2 και δεν ξερω σε ποιο εχω περασει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλησπέρα! με 14463 μόρια ειδική κατηγορία τριτέκνων
    στο 10% υπάρχει πιθανότητα να περάσω χημικό θεσσαλονίκης φέτος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. κυρια βελλιδου ,την χαμηλοτερη ιατρική πόσο την βλεπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kυρία Βελλίδου, έχω αδελφό ενεργό φοιτητή στο Ρέθυμνο, είμαι τεχν/κή κατ/νση, μένω Ηράκλειο Κρήτης και θα ήθελα να σας ρωτήσω: Αν πιάσω Χημικό στο Ηράκλειο, μπορώ να ζητήσω μετεγγραφή για π.χ. Χημικό Θεσ/νίκης; Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οι βασεις ειναι για το 2012 πως μπορω να βρω τον αριθμο των υποψηφιων για καθε σχολη για φετος?
    Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι βασεις ειναι για το 2012 πως μπορω να βρω τον αριθμο των υποψηφιων για καθε σχολη για φετος?
    Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλημερα εδωσα πανελληνιες το 2014 και συγκεντρωσα 18227 μορια στο 3ο πεδιο. εχασα τη φαρμακευτικη της πατρας για 38 μορια. εχω ελπιδες να μπω φετος με το 10 τοις εκατο? ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή