Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

11.000 γραπτά – σηματωροί των βάσεων

Οι πρώτες βαθμολογίες των 80.000 υποψηφίων από Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ δείχνουν τις τάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - Τι προβλέπεται για τις υψηλόβαθμες σχολές.

Του Χρήστου Κάτσικα
Πηγή:  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ενώ ολοκληρώνεται η διόρθωση των γραπτών (εκτός των ειδικών μαθημάτων, στα οποία οι εξετάσεις είναι σε εξέλιξη) των περίπου 80.000 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καταγράφονται τα πρώτα «βαθμολογικά ίχνη» από ένα ορατό δείγμα γραπτών των φετινών υποψηφίων.



45
 Την ίδια στιγμή, δίπλα στην αγωνία για τις επιδόσεις και την κίνηση των βάσεων που πριμοδοτεί η φετινή αλλαγή στον αριθμό εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών, βαδίζει ο προβληματισμός δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τις τραγικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής πάνω στις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές των παιδιών τους.

 Επιδόσεις

 Οι συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων είναι:

 *Οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά, με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

*Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

*Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφ’ ενός η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε συγκεκριμένες σχολές (Νομικές, Παιδαγωγικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές), και αφ’ ετέρου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των προσδοκιών που οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε «ρεαλιστικούς» συμβιβασμούς στην επιλογή τμημάτων, αλλά -ιδιαίτερα φέτος- και η επαναφορά των μετεγγραφών που δίνει τη δυνατότητα σε όσους τις δικαιούνται, να «σταυρώσουν» -χωρίς κόστος- τμήματα που τους ενδιαφέρουν, εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

Η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι σίγουρο ότι θα «ανακατέψει» τις βάσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων που βρίσκονται πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), δηλαδή των περιφερειακών τμημάτων. Εδώ θα έχουμε εκπλήξεις στα περιφερειακά Ιατρικά, Οικονομικά και Πολυτεχνικά Τμήματα και σε όλα εκείνα που έχουν αντιστοιχία με τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως, «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

«Προγνωστικά»

Είναι αλήθεια ότι τα «προγνωστικά» για την κίνηση των βάσεων, την άνοδο ή την πτώση τους ξεκινούν μετά την επίσημη γνωστοποίηση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων (φέτος 1η ή 2 Ιουλίου), καθώς τότε μπορεί να γίνει η σύγκριση με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Η τελική ολοκλήρωση-οριστικό κλείδωμα θα γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουνίου σταδιακά για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, εκτός των μαθημάτων των επαναληπτικών εξετάσεων, που θα κλειδώσουν οριστικά το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Ωστόσο, η «ανάγνωση» ενός δείγματος 11.200 βαθμολογιών μπορεί να φανερώσει κάποιες τάσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Και εδώ είναι απαραίτητη μια επισήμανση. Η σύγκριση των θέσεων εισακτέων -ιδιαίτερα φέτος- πρέπει να γίνει με τα δεδομένα, τόσο του 2013 όσο και του 2010, καθώς το 2010 -παρόμοια με φέτος- δεν είχαμε τον λεγόμενο ειδικό αριθμό εισακτέων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός που προσήλθε φέτος στις εξετάσεις είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι (80.279 υποψήφιοι Ημερήσιων και Eσπερινών Λυκείων έναντι 80.958 πέρυσι), την ίδια ώρα που υπάρχει μια «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και της ενσωμάτωσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς. Συνολικά, φέτος θα διατεθούν για όλες τις κατηγορίες εισακτέων (και για την κατηγορία του 10%) 70.295 θέσεις, εκ των οποίων οι 46.735 θα είναι στα πανεπιστήμια και οι 23.560 στα TEI.

Γενική εκτίμηση

Εντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι Σχολές και τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.

Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου θα είναι τα Τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Στο 2ο και 4ο Πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι Στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κίνησης των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι οι διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, αλλά και εντός των πεδίων. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας διαγράφεται μια κυρίαρχη τάση στα περισσότερα μαθήματα: φέτος -σε σχέση με πέρσι- παρουσιάζεται αυξημένο το ποσοστό των βαθμολογιών που βρίσκεται στην κλίμακα 10-15.

Στην κλίμακα 18-20, η οποία επηρεάζει τις υψηλόβαθμες σχολές, δεν έχουμε φανερές διαφοροποιήσεις ή -για να το τοποθετήσουμε καλύτερα- τα περισσότερα «άριστα» σε σχέση με πέρσι, σε ορισμένα μαθήματα (π.χ. Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κ.λπ.) έχουν αντίπαλο τα λιγότερα «άριστα» σε άλλα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εξισορρόπηση. Ετσι, επαναλαμβάνουμε, φέτος τη διαφορά θα την κάνει ο παράγοντας θέσεις εισακτέων–ζήτηση θέσεων και μάλλον θα έχουμε εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου