Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Παράταση υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2013.


ypdvmth thumb other250 0Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 12-7-2013 λήγει η κανονική προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναμενόμενων υποψηφίων έχει ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η συνεισφορά των καθηγητών των Λυκείων, τα οποία παρέμειναν αρκετές μέρες ανοιχτά για την υποστήριξη των υποψηφίων.


Ωστόσο, για τις ελάχιστες περιπτώσεις υποψηφίων που για κάποιο λόγο δεν τήρησαν την προθεσμία, δίνεται παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι και τη Δευτέρα 15-7-2013 και ώρα 14:30 μ.μ. στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι μόνοι τους θα οριστικοποιήσουν το δελτίο τους.

Επισημαίνεται προς τους υποψηφίους ότι αποδεικτικό της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα πρέπει να φαίνεται πάνω στο οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (στην πρώτη σελίδα).

Η διαδικασία υποβολής θα λήξει οριστικά τη Δευτέρα 15-7-2013, για όλους τους υποψηφίους που προέρχονται από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Από ώρα 14:30 η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών, χωρίς να υπάρχει πλέον πρόσβαση σε αυτήν παρά μόνο για να βλέπουν οι υποψήφιοι την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου.

Διοικητική στήριξη στους υποψηφίους θα παρέχεται τηλεφωνικά από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τη Δευτέρα 15/7 και από 08:00 ως 14:30 στα τηλέφωνα:

Για τα ΓΕΛ 2103442699, 2103442099, 2103442072, 2103442703.

Για τα ΕΠΑΛ 2103442696, 2103442100, 2103442101.

Για τεχνικά θέματα 2103442386, 2103442009, 2103442064, 2103442044 ή στο e-mailexams-helpdesk@minedu.gov.gr.

Νομοθετική ρύθμιση για επανεγγραφή ή νέα εγγραφή των πολυτέκνων-επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011.


ypdvmth thumb other250 0

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η με αριθμ. Φ.253/84153α/Β6/2013 (ΦΕΚ 1665 τ. Β’) Υπουργική Απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου 4142/2013 (ΦΕΚ 83 Α΄) και στον οποίο συμπεριλαμβάνεται διάταξη που αφορά τους πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων που συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του έτους 2011, οι οποίοι βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν, ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων για οποιοδήποτε λόγο, είτε δήλωσαν και οι Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του τότε ισχύοντος νόμου.







































Με τις διατάξεις της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται δύο διακριτές διαδικασίες εγγραφής των ανωτέρω.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αναλυτικοί πίνακες εκτίμησης βάσεων 2013 για όλες τις σχολές του μηχανογραφικού. Σύγκριση με το 2012



Πατήστε  στον πάνω πίνακα για να δείτε τις εκτιμήσεις μου για το που θα κινηθούν οι βάσεις των σχολών φέτος.

Θα ήθελα να επισημάνω άλλη μια φορά ότι το μηχανογραφικό το φτιάχνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και όχι σύμφωνα με τις βάσεις.

Μην ξεχνάτε ότι οι βάσεις τελικά διαμορφώνονται από σας και τις προτιμήσεις σας.

Δείτε και τους παρακάτω πίνακες. Σε όλους γίνεται σύγκριση των βαθμών του 2013 με το 2012 και στηρίζονται στα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας.

Υπολογίστε ότι κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας αντιστοιχεί περίπου σε  250 μόρια, του δεύτερου σε 190  και κάθε άλλου σε 120 μόρια.






     




















Καλά αποτελέσματα σε όλους σας.
Βελλίδου Φανή



Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2013


ypdvmth thumb other250 0Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι  οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από 8 μέχρι και 15 Ιουλίου 2013.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στη διαδρομή :

                       www. minedu.gov.gr/Εξετάσεις/ Έλληνες του Εξωτερικού

θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Εκτίμηση βάσεων σχολών 2013. Κάντε μόνοι σας εκτίμηση των βάσεων των σχολών που σας ενδιαφέρουν



Υπάρχει μια πρώτη η εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές με εξαίρεση ίσως αυτές του 1ου πεδίου. Αυτή όμως δε θα είναι ομοιόμορφη σε κανένα πεδίο, ιδιαίτερα φέτος που όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρο είναι πολλές οι παράμετροι που έχουν αλλάξει.


Αν όμως θέλετε, θα μπορούσατε ακολουθώντας τους πίνακες της ανάρτησης   Εκτίμηση  βάσεων αλλιώς   να κάνετε και μια εκτίμηση της βάσης όποιας σχολής σας ενδιαφέρει ακολουθώντας περίπου την αντίστροφη διαδικασία.

Διευκρινήσεις στο άρθρο εκτίμηση βάσεων

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινήσεις στο προηγούμενο άρθρο μου.

Πράγματι δεν είναι εκτίμηση βάσεων, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει, και γι΄αυτό είχε τίτλο "Εκτίμηση βάσεων αλλιώς". Μπορούμε όμως, αν θεωρήσουμε σταθερή ή σχετικά σταθερή έστω τη σειρά προτίμησης των σχολών,  να υπολογίσουμε ποιες σχολές θα δηλώσουν όσοι προηγούνται βαθμολογικά από εμάς.

Για τη σειρά προτίμησης χρησιμοποίησα τις περσινές βάσεις, της γενικής σειράς, αφού η βάση μιας σχολής είναι τα μόρια του τελευταίου εισαχθέντα στη σχολή.

Διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόβλημα στο να υπολογισθεί ο βαθμός επιρροής των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας στον τελικό αριθμό. Γι΄αυτό το λόγο δίνω έναν τύπο:

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εκτίμηση βάσεων αλλιώς. Κάντε μόνοι σας εκτίμηση των των σχολών που μπορείτε να περάσετε


Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκτιμήσετε μόνοι σας σε ποιες σχολές μπορείτε να περάσετε.

Μετά τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι στα περισσότερα μαθήματα υπήρχαν χαμηλότερες βαθμολογίες. Θα μπορούσαμε επομένως  να μιλήσουμε, γενικά, για πτώση των βάσεων.

Όμως οι βάσεις επηρεάζονται ουσιαστικά και από κάποιους άλλους παράγοντες:



1. Τον αριθμό εισακτέων. Φέτος είναι πολύ διαφορετικός από  τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν τμήματα με πολύ μικρότερο καθώς και τμήματα με  πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από πέρσι. Υπάρχουν επίσης τόσες αλλαγές και μετονομασίες στις σχολές που είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την ακριβή αντιστοίχιση για πολλές από αυτές.











2. Τον αριθμό προσέλευσης των υποψηφίων. Φέτος υπήρχε αρκετά μικρότερη προσέλευση από πέρσι.