Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Σύγκριση αριθμού υποψηφίων ανά ομάδα προσανατολισμού και θέσεων ανά επιστημονικό πεδίο.

Φέτος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων άλλαξε. Οι βασικές αλλαγές που επηρεάζουν τις βάσεις των σχολών είναι:

  • Η διαφορετική κατανομή τους στα Επιστημονικά Πεδία.
  • Ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι.
  • Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, χωρίς τη συμμετοχή του προφορικού βαθμού. 
Αυτές οι αλλαγές κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την εκτίμηση των βάσεων.

Αυτό  είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσει, τα οποία έχουν στόχο να σας βοηθήσουν στη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Είναι απαραίτητο, όταν θα συμπληρώνετε το μηχανογραφικό σας, να έχετε διαρκώς στο μυαλό σας ότι το πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι οι επιθυμίες σας. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για την πιθανή πορεία των βάσεων, ώστε να δηλώσετε  με σωστή σειρά τις σχολές του μηχανογραφικού.
Ελάχιστοι υποψήφιοι είναι πραγματικά ικανοποιημένοι με τους βαθμούς τους στις πανελλαδικές, ενώ πολλοί δηλώνουν ήδη ότι θα ξαναδώσουν του χρόνου. Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσετε κάτι τέτοιο. Ο κύκλος της φετινής προσπάθειάς σας οφείλει να κλείσει μμε ένα σωστό μηχανογραφικό.

Όταν θα συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας, είναι καλό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα :

Πρώτα δηλώνετε την 1η προτίμησή σας, ανεξάρτητα από τους βαθμούς σας αλλά και την περσινή βάση της σχολής. Το μόνο που πρέπει να σας απασχολήσει, σε αυτή τη φάση, είναι η δυνατότητα να σπουδάσετε στην επαρχία.

Στη συνέχεια συμπληρώστε τις υπόλοιπες σχολές υπολογίζοντας ότι θα περάσετε στην πρώτη σχολή που θα έχετε τη βάση της. Αν έχετε βάλει ψηλά στις προτιμήσεις σας μια σχολή με χαμηλή βάση αυτόματα έχετε αποκλείσει όλες τις παρακάτω.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τον αριθμό των υποψηφίων που προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάστηκαν με το νέο σύστημα, ανά ομάδα προσανατολισμού καθώς και τον αριθμό των θέσεων των σχολών για αυτή την κατηγορία.

Σύγκριση αριθμού υποψηφίων με προσφερόμενες θέσεις.
Επεξεργασία στατιστικών ΥΠΕΘ
Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει σχολές από δύο Επιστημονικά Πεδία, ανάλογα με τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκε πανελλαδικά.

Από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, μπορούν να δηλώσουν σχολές μόνο όσοι φοίτησαν στην Ομάδα Προσανατολισμού Θεωρητικών σπουδών .

Από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, μπορούν να δηλώσουν σχολές μόνο όσοι φοίτησαν στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών σπουδών .

Από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, μπορούν να δηλώσουν σχολές από όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού, ανάλογα με τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα:
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού Θεωρητικών σπουδών αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας όμως χάνοντας αρκετά μόρια.
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών σπουδών αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά στη Βιολογία Προσανατολισμού και στη Χημεία Προσανατολισμού. 
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά στη Βιολογία Γενικής Παιδείας όμως χάνοντας αρκετά μόρια.
Από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης, μπορούν να δηλώσουν σχολές από όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού, χωρίς να χάσουν μόρια, ανάλογα με τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα:
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού Θεωρητικών σπουδών αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας .
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών σπουδών αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.  
  • Από την Ομάδα Προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αν έχουν εξεταστεί πανελλαδικά στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.  
Από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, μπορούν να δηλώσουν σχολές μόνο όσοι φοίτησαν στην Ομάδα Προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου